Операцията на Роберт Фицо продължила над 3 часа

Основният мотив за покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо е политически, смятат експерти. Ден след стрелбата новините за здравословното състояние на министър-председателя остават пестеливи. Стрелбата е първият сериозен опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години и беше осъдена от международната общност. Политически анализатори, както и официални лица, посочват, че този атентат е показателен за все по-разгорещения и поляризиран политически климат на континента. Срещу задържания за стрелбата беше повдигнато обвинение за опит з аубийство. 

Представители на правителството в Словакия увериха, че състоянието на премиера Робърт Фицо е сериозно, но стабилно.

„През нощта лекарите успяха да стабилизират състоянието на пациента и в момента се провеждат допълнителни процедури”, коментира Роберт Калиняк.

„Министър-председателят претърпя 5-часова операция, извършвана от два операционни екипа. Той имал множество огнестрелни рани, чиито последици ще се отразят на възстановяването му”, каза директорът на болницата Мириам Лапуникова.

Атентат срещу словашкия премиер: Животът на Роберт Фицо е в опасност (ОБЗОР)

По-рано вицепремиерът и министър на отбраната Роберт Калиняк заяви, че нападението има политически мотив.

„Говорим просто за нивото на демокрация. За способността да се разбираме взаимно, да приемаме друго мнение. Не винаги едно е правилното. Това е политическо нападение”, коментира Калиняк.

Полицията все още не е идентифицирала предполагаемия заподозрян. По непотвърдени данни става дума за 71-годишния писател и политически активист Юрай Цинтула. Във видеоклип, който публикуват словашки медии той обяснява защо е стрелял по премиера.

„Не съм съгласен с политиката на правителството. Ликвидират средства за масова информация”, казва той.

Покушението е резултат на поредица от пропуски, смятат експерти по сигурността. „Тези хаотични действия, които виждаме на охраната, са ужасяващи. Това е непрофесионализъм”, каза Иван Анчев.

И посочи още пропуски в планирането на охраната на премиера. „Изтече информация, че евентуалният извършител е нападал остро Фицо в социалните мрежи. Това е трябвало да се отчете като факт преди покушението”, поясни Анчев.

МС осъди атаката срещу словашкия премиер

"По случая трябва да има две разследвания – процесуално-следствено и оперативно, за да се види дали има замесени поръчители или нападателят е единственият организатор на покушението", допълва Анчев.

Журналистът от словашката национална телевизия Виера Христовова обяви, че на този етап се разследват политически мотиви за атаката. „Възприема се като действие на човек, който му дойде до гуша от ситуацията. Държавата е много разделена след изборите”, поясни тя.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase