Военноисторическият музей предлага приложение с добавена реалност, чрез което ще могат да се види как картини оживяват

Десетки музеи и галерии в цялата страна отварят врати тази вечер за "Нощта на музеите". Входът е свободен, а за посетителите са подготвени различни изненади. Тази година "Европейската нощ на музеите" съвпада с отбелязването на Международния ден на музеите.

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ: Над 76 държавни и общински музеи и галерии отварят врати

Над 60 музея и галерии от цялата страна отварят вратите си за своите гости - тази вечер от 18ч. входът е свободен. Но това не е всичко - освен че могат да разгледат експонатите и творбите и да се потопят в атмосферата, културните обекти подготвят и богата програма за най-младите. В Националния военноисторически музей, където се намираме в момента, освен досег до външната експозиция и до залите, тази вечер от 19ч. Представителният оркестър на Националната гвардейска част ще изнесе концерт. От 21ч. пък гостите на музея ще могат да се насладят на кино под звездите, а прожекцията е посветена на Балканската война.

Откриха скрито изображение в шедьовър на Пикасо (ВИДЕО)

"За нашите посетители музеят винаги е бил много любопитен, защото тук се съхраняват изключително ценни реликви, тук са вещите съхранени и до днес на Васил Левски. Могат да се видят и изключително любопитни картини на големи художници като Ярослав Вешин, Димитър Гюдженов и още много други. Винаги нощта на музеите е предизвиквала сериозен интерес в софийската публика, така че ние очакваме няколко хиляди човека да ни посетят в рамките на тези часове. За най-любопитните гости на музея имаме и едно специално предложение - това е приложение с добавена реалност, като те ще могат да видят как картини оживяват, как се забива златният пирон в новите бойни знамена, раздавани от Цар Борис III през 1937 г., ще могат да се видят себе си с противогаз или с каска", заяви Славея Сурчета от ВИМ.

Снимка: Елена Танева, NOVA

Европейската нощ на музеите в Бургас стартира под ритмите на духов оркестър и десетки посетители във всички музеи в морския град тази нощ. Веднага след гостуването в Дубай у нас се завърна внушителното 23-каратово златно панагюрско съкровище, заради което пред Археологическия музей се изви дълга опашка от желаещи да го видят. Деветте фигури ще останат в Бургас до края на август. За първи път пред публика бяха представени уникални експонати от рисувана керамика от Аполония-Созопол. Съдовете са от богатата колекция с изобразени редица религиозни, митологични и епически сцени. Акцент в изложбата е сцена с пируващи сатири, кентавър, бойни сцени и съд с изображение на грифон, непоказван до момента.

Снимка: Елена Танева, NOVA

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase