Как се променя градската инфраструктура в столицата на Колумбия

Столицата на Колумбия - Богота, е един от градовете с най-лош трафик в света. Проект за градоустройство успя да спаси един от кварталите с най-натоварено движение, като го превърна в оазис – без автомобили и шумно замърсяване.

Кварталът „Сан Фелипе” е пилотният проект на „Бариос виталес” или „Оживени квартали”. Програмата се реализира на площ от 38 хектара и е финансирана от града. Световната банка е съветник по проекта.

Supercar Blondie: Жената, покорила света на автомибилизма (ВИДЕО)

„Работихме с хората от общността от самото начало.Те ни казаха проблемите си, каква е мобилността в квартала. След това направихме дизайн и го тествахме. Когато го внедрихме тук, имаше малко страх, особено заради бизнеса”, каза даниела Кастаньо, инженер от проекта.

Проектът за планиране „Бариос виталес” започва през 2022 г. Той е вдъхновен от градското устройство на Барселона и кварталите с нисък трафик в Лондон.

Ротационната забрана за шофиране, основана на последната цифра от регистрационния номер на автомобила, не успява да убеди гражданите да оставят колите си и да ползват градския транспорт. Преди две десетилетия властите предпочели да направят автобусни ленти като по-евтино решение на проблема с трафика. От днешна гледна точка метрото е най-добрият вариант. Все още 8-милионното население на Богота чака неговото изграждане.

„Промяната беше гигантска за толкова кратко време. Бизнесът се увеличи, районът се разви бързо в полза на общността”, сподели жител на квартала „Сан Фелипе”.

Слух или истина: Западните компании се отказват от електрическите автомобили

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всеки понеделник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase