Тази седмица държавите от Г-7 замразиха руски финансови активи на стойност около 300 милиарда долара

Русия ще разглежда изземването на приходите от замразените й активи в Европейския съюз като нарушение на всички норми на световната икономическа система, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Страните от ЕС приеха план за замразените руски активи

Страните от ЕС официално са приели план за използване на приходите от замразените активи на руската централна банка в ЕС за отбраната на Украйна, съобщи тази седмица белгийското правителство. Държавите от Г-7 замразиха руски финансови активи на стойност около 300 милиарда долара скоро след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна през 2022 г. ЕС очаква активите да донесат печалби в размер на около 15-20 млрд. евро до 2027 г., отбелязва "Ройтерс".

"Забелязваме, че те са внимателни, разбират потенциалната опасност от подобни решения и потенциалните последици за себе си, които са неизбежни. Ето защо са избрали по-смекчения вариант (в сравнение с конфискацията на всички активи). Но дори той за нас не е нищо по-малко от експроприация", каза Песков на брифинг. И подчерта, че Москва следи отблизо прилагането на решението и все още готви своя отговор.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Пламен Йотински, БТА