По думите му България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Членството ни в НАТО е цивилизационен избор, това е гаранция за сигурност. То послужи за вдъхновение и мотивация на поколения българи, също така бе мощен стимул за важни реформи и допринесе за развитието на мира и просперитета в страната. Това заяви служебният министър Димитър Главчев на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. 

"Историческо постижение е запазването на мира в продължение на 75 години. Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона. Целта на Русия е да ерозира европейската сигурност, затова военният алианс трябва да продължи да изпраща ясно и силно възпиращо послание срещу всякакви агресивни действия към уязвимите партньори. Предложението за изграждане на Център за устойчивост на демокрацията в главната квартира на НАТО придобива все по-голямо значение", допълни той. 

Столтенберг ще участва в Парламентарната асамблея на НАТО в София

По думите му във военния алианс присъстват обединени свободни и демократични държави, които колективно защитават сигурността си. "НАТО остава неизменен гарант за нашия просперитет. В лицето на руската агресия срещу Украйна трябва да останем силно ангажирани с подкрепа за Киев. Необходимо е и да инвестираме много повече във възпиращи и отбранителни способности. Украйна се превърна в защитник на цяла Европа и споделените ни демократични ценности. България остава твърдо ангажирана да подкрепя страната толкова дълго, колкото е необходимо. Чрез седем решения на Народното събрание предоставихме широк набор от помощ на Украйна - политическа, военна, хуманитарна и за възстановяване", категоричен е премиерът.

Министър-председателят призова за специално внимание към Черноморския регион и Западните Балкани предвид стратегическото им значение за евроатлантическата сигурност. "НАТО доказва все повече значимостта си и способността да се изправя пред новите предизвикателства пред сигурността. На Срещата на върха във Вашингтон ще бъдат приети решения, които ще затвърдят способността на Алианса да отбранява всеки сантиметър от съюзническата територия и да възпира всеки потенциален агресор. Очакваме конкретни резултати за осигуряване на стабилен и предвидим, дългосрочен механизъм за подпомагане сигурността на Украйна, който да е финансово обезпечен. Подобряването на оперативната съвместимост на украинските въоръжени сили ще осигури мост към бъдещо членство на страната в НАТО", заяви Главчев. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в България (СНИМКИ)

Той коментира и факта, че пролетното издание на Парламентарната асамблея е у нас. "Тази сесия е особено важна и защото колеги от Швеция вземат участие за първи път като пълноправни членове. Процесът на разширяване допринася за укрепване на евроатлантическата зона на сигурност. Наложително е постоянното подпомагане на готовността за противопоставяне срещу всички заплахи - както на дезинформацията, така и хибридните такива", коментира премиерът. 

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНАТА АСАМБЛЕЯ НА НАТО В СОФИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.