То е първото от този ранг за последните 24 години

Историческа среща за френско-германските отношения. Френският президент Еманюел Макрон е на тридневно официално държавно посещение в Германия.

Това е първото от този ранг за последните 24 години. Президентът Макрон и съпругата му почетоха паметта на убитите евреи в европа в мемориалния парк на Холокоста, който се намира в близост близо до Бранденбургската врата и до сградата на Райхстага. 

Макрон произнесе реч за политиката на европейския съюз. Френският президент говори пред няколко хиляди души на фона на прочутата местна катедрала „Фрауенкирхе”.

„Вярвам, че френско-германското приятелство е от изключителна важност и за двете ни страни - важност, която не може да бъде надценена. Казано още по-ясно, френско-германското приятелство е от съществено значение за нашите страни, а също и за Европа. Тази година е важна за демокрацията в Европа. Осъзнаваме, че не можем да почиваме на лаврите си, а трябва да защитаваме това, което е важно за нас. Германците и французите знаят, че свободата, мирът и демокрацията не са паднали от небето, а трябва да бъдат извоювани, договорени, отстоявани и укрепени”, заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase