Това заяви френският президент Емануел Макрон

„Напълно съм готов да призная палестинската държава“. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин, предаде Анадолската агенция.

Официално: Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава

„За Франция няма табута и аз съм напълно готов да призная палестинската държава. Мисля, че това признаване трябва да бъде в полезен момент“, добави Макрон.

Три европейски държави ще признаят Палестина

Той каза, че няма двойни стандарти по отношение на цивилните граждани, страдащи в конфликти в различни части на света. Макрон определи ситуацията в Рафах като „ужасяваща“ и добави, че операциите в южния град трябва да спрат. Френският президент отново подчерта, че Израел има право да се защитава, но отбеляза, че това трябва да става при спазване на международното и хуманитарното право.

Макрон обаче заяви, че няма безопасно място за палестинските цивилни граждани. „Подкрепяме искането на Алжир за провеждане на спешна среща в ООН и работим с Алжир и всички наши партньори в Съвета за сигурност за съвместна резолюция, която не само ще отговори на хуманитарната спешност на място, но и ще даде отговори по отношение на прекратяването на огъня и ще даде ясен мандат на ООН за Газа“, обясни той. На 28 май Ирландия, Норвегия и Испания официално признаха Палестина за държава.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС