Израел реагира на действията

Три европейски страни ще признаят Палестина за държава. Правителството на Норвегия обяви, че ще направи това още днес. Норвежкият премиер и министърът на външните работи ще дадат днес пресконференция, като обявената тема е Близкият изток.

Норвегия, която не е член на ЕС, отдавна заяви, че ще признае Палестина като държава само ако това има положително въздействие върху мирния процес между Израел и палестинците - в съзвучие с това, което САЩ казаха по този въпрос.

Норвегия е близък съюзник на САЩ и през последните десетилетия нееднократно се е опитвала да съдейства за постигането на мир между Израел и палестинците. Миналия месец премиерът Юнас Гар Стьоре заяви, че страната му е готова да вземе решение за признаване на палестинска държава, но все още не е определила кога да го направи.

Словенският премиер призова лидерите в ЕС да признаят Палестина

По-късно и испанският премиер Педро Санчес обяви, че страната му също ще признае на 28 май съществуването на независима палестинска държава, предаде Ройтерс.

Ирландия също ще признае Палестина, каза днес премиерът Саймън Харис, цитиран от Ройтерс.

Той изрази очакване и други държави да се присъединят към страната му.

Междувременно Израел извика за консултации посланиците си в Норвегия и Ирландия, съобщи израелският външен министър Израел Кац, цитиран от ДПА.

"Наредих незабавно отзоваване за консултации на израелските посланици от Ирландия и Норвегия в светлината на решенията на тези страни да признаят палестинска държава", каза Кац.

"Изпращам ясно и недвусмислено послание към Ирландия и Норвегия: Израел няма да остане безмълвен пред това подкопаване на неговия суверенитет и застрашаване на сигурността му", написа той в социалната мрежа X.

А, турското Външно министерство приветства решението на европейските държави да признаят Палестина като независима държава.

"Много сме доволни, че Испания, Ирландия и Норвегия обявиха, че ще признаят държавата Палестина. Това е изключително важна стъпка „по отношение на възстановяването на узурпираните права на палестинския народ под окупация и постигането на статута, който Палестина заслужава в международната общност", се казва в изявление на турското външно министерство.

В изявлението се посочва още, че Турция ще продължи да полага усилия за признаването на Палестина от възможно най-много държави.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Валерия Динкова, БТА, Асен Георгиев, БТА, Владимир Сахатчиев, БТА, Нора Чолакова, кор. на БТА