Съоръжението ще минава над магистралата

Години наред еколозите в Калифорния се опитват да убедят жителите на Лос Анджелис, че местната дива природа се нуждае от израждането на мостове точно толкова, колкото и хората. За животните голям проблем е 10-лентовата магистрала 101. Тя разделя планината Санта Моника от всичко друго на север, което пречи на дивите обитатели да се разселват и да намират партньори в други райони, разказват от Voice of America.

През 2022 г. започна процес на изграждане на мост за животните, който ще им позволи безопасно да пресичат магистралата.  

Най-застрашените от изчезване животни в света (ГАЛЕРИЯ)

Губернаторът на Калифорния - Гавин Нюсъм каза наскоро, че по план мостът трябва да бъде открит през 2026 г. Той е дълъг 68 м, широк е 50 м и струва 92 милиона долара. Съоръжението ще бъде маскирано като част от планината.

Бет Прат от Националната федерация за дивата природа каза, че част от парите ще бъдат осигурени от държавата, но повечето ще бъдат предоставени от някои от най-големите филантропи, сред които е и актьорът Леонардо ди Каприо. Прат допълни, че над 6000 дарители от целия свят са се включили в инициативата.  

Ферма в Буркина Фасо се бори за опазване на дивите животни (ВИДЕО)

Фондацията на ди Каприо е дарила 300 000 долара, Джоан и Франк Рандал от Нюпорт Бийч - 5 милиона долара, а фондация Annenberg - 25 милиона долара. 

Мостът ще бъде кръстен на главния изпълнителен директор на проекта Уолъс Аненберг. 

Кампанията за набиране на средства беше засилена отчасти заради увеличаването на смъртните случаи на пуми и диви американски котки, които живеят в района. Службата за националните паркове посочва, че от 2002 г. до януари 2023 г., в района на Лос Анджелис, 34 пуми са били убити от превозни средства на пътя. 

Леонардо ди Каприо ще бъде Франк Синатра в новия филм на Скорсезе (СНИМКИ)

Мостът ще бъде предназначен само за животни, допълват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America