За четири области е в сила оранжев код

Предупреждение за потенциално опасно време в следващите часове. На няколко места в страната вече преминаха бури с градушки.

Такива имаше над Ботевград в посока Луковит-Ловеч-Плевен. Мощен купесто-дъждовен облак се движи над Габрово в посока Велико Търново. Над Банкя също има опасен процес в североизточна посока.

Опасни бури с градушки до средата на юни

В района на Горна Малина градовите зърна са били с големината на орех. Щети има в Мировяне, съборени са дървета. В Габровско и Великотърновско също има силен валеж и градушки.

За днес в сила е оранжев код за дъжд и гръмотевици в четири области на страната - Монтана, Враца, Ловеч и Плевен. Жълт код е обявен във Видин, София, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Стара Загора и Велико Търново. Предупреждението за потенциално опасно време остава и в следващите часове.

От Агенцията за борба с градушките заявиха за NOVA, че само вчера са изстреляли 357 ракети за разбиване на градоносни облаци. Агенцията вдигна самолет от летище Щръклево край Русе. Той обработи най-опасните облаци в Централна и Източна България.

В Пловдивско пък описват щетите след вчерашната буря, която унищожи декари засята продукция. Според земеделските стопани в първомайското село Искра са унищожени стотици декари лозя, картофи и овошки.

Един от най-засегнатите от градушката е Тодор Диманов. 70% от лозовите му масиви са унищожени. Отглежда 75 декара грозде край селото. Пострадали са и овощните му градини. „Никой няма да го купи - нито на една трета, нито една четвърт. Аз трябва да продавам за ракия, а не за вино, за да покрия част от някакви разходи. Разходите ми на декар са 500 лева”, казва производителят.

Градушка удари села в Казанлъшко и Кърджалийско (СНИМКИ)

След две седмици Христо Сираков трябвало да вади картофите, които е засял. 10 декара са ударени от градушката. Както той, така и останалите земеделски производители в селото нямат застраховка. „Не сме правили застраховка, защото разправията със застрахователите е голяма и те искат всичко да е изринато със земята, за да ти дадат застраховка. Нещо, което няма как да стане”, отбелязва той.

Над 10 декара със сливи, кайсии и череши са унищожени в градините на Елена Янкова. Макар и по-дребни, щети има и в самото село. „На моята къща падна част от изстреляна ракета за борба с градушките и счупи три керемиди. На един съсед прозорец на къщата, а на друг - предното стъкло на автомобила”, казва Янкова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase