Канцлерът посети засегнатите от дъждовете райони

Германският канцлер Олаф Шолц и вътрешният министър Нанси Фезер посетиха южния германски регион Горна Бавария, който се опитва да се справи с последиците от тежките наводнения. Хиляди хора бяха евакуирани през уикенда, а един спасител загина при тежките наводнения в Южна Германия.

„Важно да си дадем сметка, че това не е само един случай, каквито е имало през вековете, а че вече многократно се случва да се борим с катастрофи, особено с наводнения. За четвърти път тази година посещавам такъв район и това е показателно. Така че не трябва да пренебрегваме задачата за спиране на предизвиканото от човека изменение на климата”, призова Шолц.

Две жертви на наводненията в Германия

Освен в Бавария, продължаващите дни наред валежи предизвикаха проблеми и в съседната провинция Баден-Вюртемберг. Германската метеорологична служба съобщи, че в някои райони на Южна Германия за 24 часа е паднал валеж, по-голям от месечната норма. Според противопожарната служба е било възможно наводненията да бъдат прогнозирани. Те са най-тежките в историята на района.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase