Двамата кандидати за президент на САЩ опитват да спечелят вота на нерешителните избиратели

Доналд Тръмп може и да се превърна в първия президент на САЩ, осъден по криминални обвинения, но това няма да намали популярността му в предизборната кампания, твърди един от неговите адвокати.

Тръмп с първо телевизионно интервю, след като беше признат за виновен

"Средствата, които събра кампанията на Тръмп, счупиха всички рекорди. В рамките на 24 часа след произнасянето на присъдата се появиха и десетки хиляди нови дарители. Мисля, че американският народ вижда за какво става въпрос. Надяваме се, че при обжалването тази присъда ще бъде отменена“, посочва юристът, цитиран от Voice of America.

По време на процеса прокурорите твърдяха, че Тръмп е фалшифицирал бизнес документи с цел да повлияе на резултата от изборите през 2016 г., които той спечели.

Според губернатора на Мериленд Уес Мур, присъдата няма да помогне на Тръмп в политически план, особено по отношение на афроамериканските избиратели. "Това, което ще има отзвук в общността, е да имаме президент като Байдън, който действително се фокусира върху нашето бъдеще“, казва той.

В ексклузивно интервю, излъчено в неделя в предаването „Fox and Friends“, Тръмп коментира възможността да бъде осъден на затвор или домашен арест на 11 юли. "Не знам дали обществеността би го понесла. Не съм сигурен, че би могла. Мисля, че за хората би било трудно да го приемат, знаете, в определен момент има дадена точка на пречупване“, каза Тръмп.

Кампанията на Байдън публикува клип от интервюто в платформата X със следното заглавие: „Осъденият престъпник Тръмп предполага, че ще има прояви на насилие, ако бъде поставен под домашен арест“.

Кои са четирите дела срещу Доналд Тръмп

Според политолога от Чигагския университет Сюзън Стоукс, въпреки че се очаква Байдън да се придържа към посланието си, че никой не е над закона, кампанията му все по-често използва присъдата на Тръмп, за да подчертае негативните страни от характера на милиардера. "Може да очаквате да има фокус върху желанието му да използва парите, властта и влиянието си, за да избегне последствията“, казва тя. Според Стоукс би било добре, ако кампанията на Тръмп промени стратегията си, за да спечели и други избиратели, вместо да се фокусира само върху запазването на досегашния електорат.

„Може би жените от предградията, които се колебаят какво решение да вземат през ноември 2024 г., имат нужда да им се даде някаква причина да погледнат отвъд тази присъда“, казва Стоукс.

Преди първия президентски дебат, насрочен за 27 юни, се очаква и двамата кандидати за президент да продължат с опитите си да спечелят гласа на нерешителните избиратели, посочват от Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase