Разказва „Дойче Веле”

Когато хората трябва да напуснат, за да освободят място за строителство на инфраструктура, когато цели села трябва да се изселят поради покачващото се морско ниво или пък правителствата гонят групи от населението - всичко това са случаи на принудително презаселване. Има такива примери от цял свят.

Неизвестни факти за Ангкор Ват

"Дойче веле" разказва историята на Ун Синат, която всеки ден се чуди колко още ще продължи да работи в магазина си. Притеснена е, защото трябва да напусне района с трите си деца. Властите искат от тях да се преместят. 

„Вече почти не мога да спя, но реших да остана колкото мога”, казва Ун. С продажбата на закуски и напитки на туристи, тя печели достатъчно, за да плати обучението на децата си.

Семейство Ун живее в обширната територия на Ангкор Ват. Храмовият комплекс обхваща повечето от 200 квадратни километри и включва няколко стотин храма. По изгрев слънце цари особено магическа атмосфера, а местата с най-добри гледка са много търсени. Ангкор Ват е една от най-известните атракции в цял Азия. Хиляди посетители от цял свят всеки ден се разхождат из обекта на Световното наследство на ЮНЕСКО. А много от местните живеят там от поколения.
 
На около 25 километра от Ангкор Ват се изгражда нов комплекс. И камбоджанското правителство иска 10 000 семейства да напуснат домовете си близо до храмовия комплекс и да се преместят в това селище, което все още е строителна площадка. Има поне вода и ток. 

Някои жители вече не могат да понасят натиска на властите и са се преместили. За мнозина изграждането на живот в нов град е много трудно. Хора сега зависят от месечна държавна подкрепа от около 125 долара. А преди повечето имали собствени по-високи доходи.
 
Досега правителството не е казало какво планира да прави със земята близо до храмовете. Говорител на отговорния орган казва, че всичко е мярка за развитие в полза на местните жители.
 
Правозащитната организация Amnesty International е на друго мнение. Преместването в този незавършен сателитен град е принудително, при което се нарушават човешки права. 
 
ЮНЕСКО публично изразява загриженост, заявявайки, че не подкрепя презаселването. 

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase