Той пристигна в швейцарския курорт Бюргенщок, за да участва в първата среща на върха за мир в Украйна

Министър-председателят на България Димитър Главчев е пристигнал в Швейцария. Той ще участва в Първата среща на върха за мир в Украйна. "България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руската военна агресия срещу Украйна", съобщи премиерът във Facebook профила си. 

"Бях посрещнат от президента на конфедерацията в Швейцария Виола Амхерд и от президента на Украйна Володимир Зеленски. В основата на форума е инициативата „Формула за мир“, която беше представена от украинския държавен глава на 15 ноември 2022 г. по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Това е концептуален план от десет точки (стълба), чиято цел е прекратяване на войната в Украйна и постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир, в основата на който е запазване на териториалната цялост на Украйна", написа още Главчев. 

Зеленски се срещна с федералния президент на Швейцария (ВИДЕО)

Той пристигна в швейцарския курорт Бюргенщок, за да участва в първата среща на върха за мир в Украйна. "Лидерите дискутират създаването на ясна рамка за прекратяване на войната, предоставяне на гаранции за сигурност, определяне на условия за следвоенно уреждане, съгласуване на условията за финансиране на възстановяването на Украйна". 

"Страната ни продължава да подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. България подкрепя и евроатлантическата перспектива на украинската страна. Свидетелство за това е приетата на 6 юли 2023 г. от Народното събрание Декларация за подкрепа за членство на Украйна в НАТО. България приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към Съюза и признава важния напредък, който страната е постигнала", обясни министър-председателят. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase