След изнудване компания дори може да фалира, сподели Явор Колев

Има много младежи, които ежедневно се упражняват да извъшрват кибератаки. Основно започват с deface на сайтове на институции или компании. Впоследствие се насочват към DDoS атаки, които затрудняват дейността на фирми. Целта е получаване на финансово осребряване. Това каза киберекспертът Явор Колев в студиото на ''Твоят ден''.

Задържаха хакера "Емил Кюлев", крал данни от държавни институции, банки и застрахователи

"Техният живот преминава пред компютрите, те нямат изградена ценностна система. Не са наясно какви последици може да има такава атака. Те дори не са наясно, че могат да влязат в затвора заради деянията си", допълни той.

Хакерът с псевдоним "Емил Кюлев" е учил до 9-и клас, а в криптопортфейла му е имало биткойни за 800 000 долара. "Вероятно средствата са преминали през портфейла му - това значи, че е работил ефективно. Фирмите са плащали, за да спасят информацията си. Става въпрос за сериозни суми, с които е успял да изнуди физически и юридически лица. Той е работил с човешко прокси или муле. Това са хора, които осъществяват контакт с жертвите", коментира Колев. И сподели впечатлението си, че за киберсигурност не се отделя достатъчно ресурс. 

Оставиха за постоянно в ареста хакера с псевдоним „Емил Кюлев”

"Преди хакерите атакуваха дребни потребители, сега са се насочили към цели с висока стойност, които могат да платят милиони долари. След такова изнудване компания дори може да фалира", посочи експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase