Мерките за сигурност в американската столица са засилени

32-те държави членки на НАТО ще се съберат във Вашингтон, за да отбележат 75-ата годишнина на Алианса. По време на тридневната си среща лидерите ще разработят планове за увеличаване на колективната сигурност. Очаква се да бъде създадено отделно звено, което ще координира военната помощ за Украйна. България ще бъде представена от служебния премиер Димитър Главчев.

Вашингтон осъмна под обсада. Мерките са драконовски, защото се очакват и протести, които обикновено придружават такива събития. Барикади са разположени навсякъде около Белия дом и Конгресния център. Началникът на полицията в окръг Колумбия каза, че няма да толерира никакво насилие. Следобед с начален удар на бейзболна среща генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще даде старт на юбилейните празненства, чиято кулминация ще е вечерта при президента Джо Байдън.

Премиерът Главчев ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Някои лидери твърдяха, че след Студената война Северноатлантическият съюз трябва да бъде разпуснат, тъй като мисията му е приключила, но след руската инвазия в Украйна нещата драстично се промениха.

В следващите дни лидерите ще планират как да се подготвят добре за заплахите в областта на сигурността, като отново във фокуса на вниманието им ще бъде Украйна. Столтенберг обяви, че „НАТО ще поеме координацията и предоставянето на по-голямата част от международната военна помощ“ на Украйна под „командване, ръководено от генерал с три звезди, и около 700 служители, работещи в щаб-квартирата на НАТО в Германия".

Очаква се участие да вземе и украинският президент Володимир Зеленски.

Репортер: Антоанета Николова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Станимира Шикова