Той акостира в Черна Гора

Реплика на викингски кораб акостира в адриатическото пристанище Бар, Черна гора, предаде "Ройтерс". Дългогодишното пътуване в европейски води е вдъхновено от скандинавските мореплаватели.

Корабът „Сага Фарман” е археологическа реконструкция в реален размер на викингски товарен кораб от 10-и век, направен от дъб и бор, открит в Норвегия още през 1893 година.

„Това е типът кораб, който би пътувал до Исландия или Гренландия, дори до Северна Америка“, каза Линда Стен Вагнес, един от ръководителите на пътуването.

Преди 537 години: Вашку да Гама оглавява експедиция в търсене на морски път към Изтока (СНИМКИ)

Епохата на викингите (8-и до 11-и век сл. н. е.) обхваща пътешествията на местните, които търсели нови земи, на които да търгуват и да се заселват, включително Северна Америка. Те са известни с мореплавателското си майсторство.

„На последния етап от пътуването 21-метровият кораб отплава от Егейско море в Адриатическо море”, каза Зандер Симпсън, капитан на кораба. „Следващият етап от пътуването е около Сицилия“, добави той.

В допълнение към платна и гребла, плавателният съд има четири електрически мотора, които да го задвижват срещу вятъра и срещу течението. Повече от три тона батерии се съхраняват на борда.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: "Ройтерс"