Директорът на националната програма за управление на пожари в Parks Canada каза, че не са имали никакви шансове срещу бедствието

Огромни, бързо развиващи се горски пожари унищожиха половината от историческия канадски град Джаспър, който се намира в едноименния национален парк, заявиха местните власти. Пожарникарите все още се опитват да спасят възможно най-много сгради. Цели улици бяха изравнени със земята след опутстошителния огън.

Спадът на температури донесе известно облекчение в четвъртък, но властите в Националния парк "Джаспър" заявиха, че пожарът все още е извън контрол, а се очаква и ново затопляне на времето.

Въпреки че няма съобщения за смъртни случаи, около 20 000 туристи и 5 000 жители са били принудени да напуснат планинския район в провинция Алберта, което е изключително популярно туристическо място.

Голям пожар в Скалистите планини изпепелява сгради в канадски град (ВИДЕО)

Засегнати са около 36 000 хектара земя. Няма риск за съседните райони, съобщават от Би Би Си. Железопътните, телефонните и енергийните услуги в района също са засегнати, съобщи CBC News.

„Не може да се отрече, че това е най-лошият кошмар за всяка общност“, каза през сълзи премиерът на Алберта - Даниел Смит. Тя добави, че Национален парк "Джаспър" е гордост за много поколения.

Стотици пожарникари от цял ​​свят са били изпратени, за да помогнат, но властите предупреждават, че размерът на щетите все още не е известен. Те посочиха, че фокусът в четвъртък е бил върху ограничаването на огромните пламъци, които обхванаха града от две страни.

Пиер Мартел, директор на националната програма за управление на пожари в Parks Canada, каза, че пожарът е започнал от гръмотевична буря, разразила се късно в сряда, а пожарът е бил разпространен от мощните ветрове. „В този момент огънят беше истинско чудовище“, каза той и допълни, че не са имали никакви шансове да се справят с бедствието. Пламъците достигнаха 100 м височина на някои места, покривайки твърде много пространство за много малко време, каза още властите.

Това бележи поредната година на тежки пожарни условия за провинцията. Миналата година рекордните 2,2 милиона хектара изгоряха в Алберта между 1 март и 31 октомври.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: CNN