Няма информация дали Корнелия Нинова ще остане в партията, каза и.ф. председател на партията

Докато новият служебен премиер готви кабинета си, БСП  се готви за предстоящите избори на 20 октомври. Пленумът на партията реши на днешното си заседание, че левите формации ще се явят заедно на предстоящия вот.

Горица Кожарева започва срещи за състава на служебния кабинет

След като левите формации подписаха меморандум и заедно се качиха на Бузлуджа, днес окончателно стана ясно, че социалистите ще се явят на изборите заедно. Предстои да разберем името на новата коалиция, както и общата им управленска програма. А обявеното обединение е на фона на вътрешно разцепление в БСП, след като членове на националния съвет обявиха пленумът за легитимен, заради липса на кворум. Временният председател Атанас Зафиров отрече обвиненията и обяви, че партията обсъжда какви да бъдат наказанията за тези, които саботират обединението в ляво. Социалистите възстановяват и членството на изключени преди време членове на партията.

След редица срещи и подписан меморандум, днес пленумът на БСП реши - 15 партии влизат в ляво обединение за изборите на 20 октомври.

„БСП реши да се яви на предстоящите парламентарни избори в коалиционен формат. Приехме нашите критерии за избора на кандидати за народни представители”, каза Атанас Зафиров, и.ф. председател на БСП. 

Националният съвет на БСП се събра на заседание 

А на фона на преговори за обединение, вътрешното разцепление в партията продължава. Час след началото на заседанието двама от членовете на националния съвет обявиха, че пленумът е нелегитимен.

„Точно един час след уречения старт на днешния пленум, който е нелегитимен, за съжаление, тъй като в списъка на присъствения лист се подписват хора, които не са членове на партията”, заяви Иван Ченчев.

„Това е поредното заседание, което ще бъде оспорено от общопартийната контролна комисия, вероятно и пред съда, тъй като хора, които не са членове на партията, вземат решение за партията, за лявото обединение, за бъдещето на България, което е недопустимо”, заяви Георги Свиленски.

И докато вътрешната опозиция критикува днешното заседание, Националният съвет отрече критиките и обяви, че подготвя наказания за част от членовете. Бившият председател на партията Корнелия Нинова и днес остана встрани от преговорите за обединение, което даде повод за още критики. 

Във Facebook Корнелия Нинова кратко реагира на критиките с пост, в който пита какво не е достигнало от критиките да се стигне до решение на съпартийците й. 

„С някои свои действия тя върви срещу решенията на колективните ни органи. Както и много пъти съм казвал, някои от тези действия имат формата на открит саботаж”, заяви Атанас Зафиров.

Според Борислав Гуцанов, председател на ПГ на БСП Националният съвет е взел решение, с което осъжда тези действия, включително и днешните действия. 

Сега пред социалистите стои задачата да изготвят общата си управленска програма и да обявят името на коалицията. Гледат с надежда към предстоящия вот и новото начало в лявото политическо пространство. 

„Радвам се че новото ръководство успя да събере всички различно мислещи хора, които през годините бяха обидени и да събере тяхната енергия за едни предстоящи избори”, каза Кирил Добрев.

Стана ясно и че хора, които са били изключени от предишното ръководство, са възстановени като партийни членове. Бившият евродепутат Петър Витанов коментира, че връщането им в редиците на партията: "оставя горчив вкус и усещане за пропиляно време и безвъзвратно изгубени възможности. Но и дава надежда, че има път за истината, а смелостта е оръжието на прогреса".

Репортер: Мартин Керефейски 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase