Снимка: iStock
Всяка биволица дава 2 кг на ден от апетитното сирене
Тайната на най-доброто сирене моцарела се крие в млякото, не от крава, а биволско. Но какво прави биволската моцарела толкова специална и защо в Италия се отглеждат водни биволи, разказват от "Дойче веле".
Кой е изобретателят на позната в цял свят "джаджа" за пица (ВИДЕО)
Водните биволи живеят в блатисти местности - специален вид пасищно отглеждане. Мандрата Лупара на север от Неапол е един от най-големите производители в света, с около 5000 кг моцарела дневно.
Всяко животно изяжда средно 50 кг. трева, люцерново сено и домашна царевица на ден. Фермерите отглеждат толкова телета, че да подържат стадото, общо около 3600 биволи. Те се доят рано сутрин и след обед. Дават 8 литра мляко на ден. Всяка биволица дава 2 кг моцарела, четири пъти повече от млекодайните говеда. Биволското мляко се различава от кравето - има по-висока киселинност.
Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase
Редактор: Цветина Петкова