По този начин страната се присъединява към мерките на САЩ

Канадийският премиер Джъстин Трюдо обяви 100-процентни мита върху вноса на китайски електромобили, с което се присъедини към мерките на САЩ, целящи да предотвратят наплива от китайски субсидирани автомобили в Северна Америка, предаде АФП.

Германски производители са против мита за електромобили от Китай

Обвинявайки Китай, че „не играе по същите правила, както другите държави” по отношение на екологичните и трудовите стандарти, той също така обяви 25-процентна допълнителна такса върху вноса на стоманени и алуминиеви продукти от Китай.

ЕК наложи 38% мито на китайските електромобили

През последните месеци Съединените щати и Европейският съюз наложиха мита върху китайските електромобили съответно в размер на 100% и 38%.

В канадската автомобилна индустрия работят над 125 000 души, а Отава е вложила милиарди долари в подкрепа на прехода към електрически превозни средства и в укрепването на вътрешната линия за доставка на електрически батерии.

На пресконференция в Халифакс, на канадското атлантическо крайбрежие, Трюдо заяви, че свръхпроизводството на електромобили в Китай и големите държавни субсидии за автомобилния му сектор „изискват от нас да предприемем действия“.

„Освен ако не искаме да се впуснем в надпревара към дъното, трябва да се изправим и точно това правим“, каза той. Правителството нарече митата отговор на „изключителна заплаха“.

Допълнителната такса за електромобили, в допълнение към съществуващите вносни мита от 6,1%, ще бъде наложена от 1 октомври на китайски електрически и някои хибридни автомобили, камиони, автобуси и микробуси.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС