Според Антон Вълев с този законопроект се допускат драстични грешки

Защо фармацевтите недоволстват срещу поставянето на автомати за лекарства извън аптеките? Темата коментира Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, в студиото на „Пресечна точка”.

„С този законопроект се правят няколко драстични грешки. Първата е това, че вносителите казват, че искат да впишат машините в съществуващия регистър. Второ - казват, че искат да бъдат наречени „вендинг” машини. Но аптечният автомат въобще не е вендинг машина. Не си представяйте, че ще ви пусне сироп, както ви пуска вафла”, посочи Вълев.

По думите му една такава машина струва около 142 000 евро, без включен монтаж, без поддръжка и ток.

„Когато говорим за лекарства, трябва да сме наясно, че те са особена стока. Лекарствата не се продават – те се отпускат. Това означава, че има човек, който ви ги дава”, каза още Вълев. Според него дори продажбите на продуктите без лекарско предписание са регулирани от фармацевтите.

Защо фармацевти се обявиха срещу вендинг машините за лекарства

„В България има най-много аптеки на глава на населението в целия ЕС”, заяви той.

По-рано народният представител от "Възраждане" Маргарита Генчева и заместник-председателят на Здравната комисия в 50-ото Народно събрание Александър Симидчиев коментираха темата.

Според Генчева със законопроекта вендинг машините ще бъдат поставени под регламент, ще бъдат вкарани в регистър и ще бъдат поставени под контрола на Агенцията по лекарствата.

Симидчиев смята, че вендинг автоматите не могат да решат този проблем така, както са предложени. Той допълни, че по този начин слабият оборот, който ще има в малките населени места, няма да може да позволи изплащането на скъпите машини. 

Целия разговор вижте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase