Това е осма визита на председателя на Европейската комисия в Украйна от началото на войната

Урсула фон дер Лайен, пристигна на посещение в Киев. Това е осма визита на председателя на Европейската комисия в Украйна от началото на войната. Фон дер Лайен даде съвместна пресконференця с украинския президент Володимир Зеленски. Той заяви, че планът за победа на Украйна зависи от бързи решения, взимани от съюзниците тази година. 

Киев и Брюксел трябва да действат възможно най-бързо, за да демонстрират силата на Украйна и ЕС, каза Зеленски. И добави, че се надява, че Джо Байдън ще подкрепи плана му за мир. "Наистина се надявам, че той ще подкрепи този план", който се основава, както заяви украинският президент, на "бързи решения от нашите партньори", които трябва да бъдат приети между октомври и декември. "В този случай ние мислим, че този план ще подейства", каза Зеленски. И допълни, че би искал да разбере каква е визията за войната в Украйна и на Доналд Тръмп. Украинският президент предупреди, че не бива да се допуска възможността "агресорът да се адаптира" към санкционния натиск. Зеленски призова да продължат да се налагат ограничителни мерки срещу Русия. "Нуждаем се от истински дълготраен мир, а не просто от замразяване на конфликта", каза още украинският президент.

Той добави, че днес е провел важна дискусия на четири очи с председателката на ЕК, като са били обсъдени почти всички ключови въпроси. 

“Искам да Ви благодаря за допълнителната енергийна подкрепа от 160 млн. евро за зимата", обърна се Зеленски към Фон дер Лайен. Той отбеляза, че 100 млн. от тях идват от замразени руски активи. Продължават атаките срещу критично важна инфраструктура на Украйна, всеки ден се хвърлят стотици управляеми бомби, каза още Зеленски. Много ценим вашата подкрепа и институцията ЕС. Благодаря за всички проекти, свързани с тази подкрепа", подчерта украинският президент.

ЕК вчера обяви, че ще предостави допълнителни 160 млн. евро (180 млн. долара) за укрепване на енергийната мрежа на Украйна. От тях 100 млн. евро (112 млн. долара) идват от извънредните печалби, които ЕС е получил от лихвите по замразените руски активи. Фон дер Лайен заяви, че планът е да се накара "Русия да плати за това чрез приходите, генерирани от замразените им активи".  

Фон дер Лайен от своя страна съобщи, че ЕС ще отпусне на Украйна заем в размер до 35 млрд. евро. "Вие ще решите как най-добре да използвате средствата си", обърна се тя към Зеленски.

"Приоритетите са очевидни - защита на Украйна, нашите позиции, нашите войници, натиск върху Русия. Това е доста справедлив натиск. Подкрепа за нашата стабилност - на Украйна и на цяла Европа. Въпросът за енергетиката, защитата и възстановяването на нашите инфраструктурни съоръжения е особено актуален сега, преди зимата", каза Зеленски.

Украйна забрани употребата на Telegram от държавни служители


Снимка: БТА

По-рано Зеленски обяви, че украинската офанзива в руската Курска област е успяла да отклони 40 000 руски войници от фронта в Украйна. Зеленски се зарече Киев да отвърне на руските удари от вчерашния ден. При един от тях - в град Суми, беше поразен дом за възрастни хора. Един човек загина, други 13 бяха ранени. В пететажната сграда, в която се намира домът за възрастни хора, живеят 211 души. Те са били евакуирани.

Русия отхвърли "плана за победа" на Зеленски

Област Суми, която се намира на границата с руската Курска област, е чест обект на атаки, особено след началото на украинското настъпление на руска територия. 

"Поразен е дом за възрастни хора. Към момента на удара, в сградата е имало близо 300 души. Повече от 200 пациенти и 60 служители. Извършва се евакуация и се проверява дали все още има хора под отломките. Русия няма как да не знае, че този дом за възрастни хора не е военна база, нито военен обект. През последните часове, руските сили са използвали почти 90 управляеми бомби по нашите градове, по украинските позиции. Ние със сигурност ще отвърнем на руската армия за този терор", каза украинският президент.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Николай Велев, БТА