Заплаха ли са изгубените топки за обитателите на океана

В морския резерват на Пебъл Бийч в Калифорния посетители и загрижени граждани сигнализират за животни, които си играят с голф топки, изхвърлени от близкото до пристанището игрище, предаде Си Ен Ен. макар снимките да са очарователни, зад тези гледки се крие сериозна заплаха не само за морските обитатели, но и за хората.

Две бели мечета направиха дебют пред публика в зоопарк в Сибир (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Тайгър Уудс свива лице от разочарование, докато гледа как топката му се плиска в Тихия океан. Моментното отклонение е малко повече от бележка под линия към това, което мнозина смятат за най-великото представяне в историята на спорта. Зашеметяващата победа на Уудс с 15 изстрела на US Open през 2000 г. на Пебъл Бийч, Калифорния, показа несравнимо и до днес майсторство. И все пак Уудс губи една топка, която потъва в океана, за да се присъедини към другите бели, розови и жълти топки, разпръснати по морското дъно. Какво се случва с тях?

През 2019 година САЩ се гордеят с 43% от голф игрищата в света (16 752 броя), съобщи R&A. През 2023 година са изиграни рекордните 531 милиона игри на голф в цялата страна, според Националната голф фондация (NGF).

Снимка: Getty Images

Изпълнителният директор на Found Golf Balls Шон Шиенфийлд, чиято компания възстановява и препродава милиони изгубени топки в САЩ и Канада всяка година, каза пред CNN, че според него средната стойност е между три и четири изгубени топки за всеки рунд. Това са над 1,5 милиарда топки, изгубени в САЩ всяка година от 2020 година насам. Поставени една до друга могат да обиколят Земята повече от един път и половина.

Тези последици вредят на животните в близост до пристанището - тюлените и застрашените калифорнийски морски видри неведнъж са забелязвани да си играят с топки за голф.

Съвременните топки за голф обикновено се състоят от сърцевина от синтетичен каучук, обвит в синтетичен полимер. Производителите добавят цинков оксид, цинков акрилат и бензоил пероксид към сърцевините, за да повишат гъвкавостта и издръжливостта, но това са вещества, които са токсични за морския живот.

Снимка: Getty Images

Непокътнати, топките представляват малка заплаха, но докато бавно се разлагат на морското дъно, тези химикали се присъединяват към малки пластмасови частици, просмукващи се в океана. Те от своя страна стават все по-малки, докато в крайна сметка попаднат в хранителната мрежа на животните и на хората.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: CNN