Тя получава истинско признание от обществото и властите

Кхунча Омар живее сама в село Кхаса, разположено на границата между Ирак и Иран. То е изоставено преди 38 години, когато иракският баасистки режим атакува региона, предава Voice of America.

Кхунча обаче решава да вдъхне нов живот на селото. Тя започва да засажда дървета и да оглежда животни. „Обичам моя регион. Пет години го възстановявам. Построих ферма и полагам грижи всеки ден“, споделя тя.

Животът на 60-годишната Кхунча е много простичък. Но тя е „прегърнала“ и модерните технологии, използвайки слънчева енергия и интернет. Освен това жената споделя, че има пушка, за да се защити при нужда, камера за наблюдение и мобилен телефон. Също така има кола и може да шофира.

„Темата на NOVA”: Истории от ислямските училища (ВИДЕО)

„Не продавам продуктите си. Произвеждам достатъчно за себе си и близките си в града“, казва още Кхунча.

Омар е посетена и от Ащи Абдула от кабинета на кюрдския вицепремиер. Това е истинско признание нейната работа и усилия да върне живота обратно в изоставеното село. „Бяхме много впечатлени от тази дама, казва Абдула. А Омар споделя, че това признание засилва решителността ѝ да възстанови селото. И допълва, че е истински горда от това, че хората са впечатлени от нейната история и я подкрепят.

Въпреки че животът ѝ е труден, Омар е решена никога да не напуска селото си и спомените, които то пази, разказват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America