Вижте основните кандидати на партиите по места

Започна предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. 19 партии и 9 коалиции влизат в борбата за вота на избирателите. Къде се очертава най-ожесточената битка и кой с кого ще се сблъска в различните избирателни райони в борба за място в 51-вия парламент?

Срокът за внасяне на листите с кандидат-депутатите на различните формации изтече във вторник, но до четвъртък вечерта можеше да се правят промени. Снощи Районната избирателна комисия във Враца публикува свое решение, с което одобри смяна на водача на листата на хората на Ахмед Доган. Там начело на "Алианс за права и свободи" вече е Николай Бареков, а не Ализан Яхова. Бившият журналист, който влезе в политиката, беше и евродепутат. През последните седмици активно участваше в протестите в подкрепа на Доган. Промени бяха направени и в листата на ГЕРБ във Варна, но става въпрос за доста задни места - реално неизбираеми позиции. Оттук нататък смени не могат да се правят според правилата на ЦИК.

Старт на предизборната кампания

Подреждаме формациите според социолозите и шанса им да влязат в 51-вото Народно събрание. Често чуваме, че София не е България, но представяйки кандидат-депутатите, които предстои да взимат решения за нашия живот, пак започваме със столицата. Причината е проста - София изпраща в парламента цели 46 депутати. Броя на избраниците от различните райони зависи от броя на жителите.

23-ти МИР в София

В 23-ти многомандатен избирателен район в София листата на ГЕРБ се води от настоящия председател на НС Рая Назарян. Срещу нея се изправят Кирил Петков и Цончо Ганев, които са познати лица от ПП-ДБ и „Възраждане”. Обединената левица слага за водач председателя на младежката организация на БСП Габриел Вълков. ИТН залага на Павела Митова. „Движение за права и свободи – Ново начало” – на предприемача от Кърджали Едиз Саидов. „Алианс за права и свободи” припозна бившия областен управител на София Веселин Пенев  като водач на своята листа.

24-ти МИР в София

В 24-ти район са Йорданка Фандъкова, Надежда Йорданова и Петър Петров.  И тук „БСП – Обединена левица” избира листата да се води от ново лице – Атанас Атанасов. Той е  финансист и млад социалист. Лекарят Силви Кирилов ще събира гласове за „Има такъв народ”.  „Движение за права и свободи – Ново начало” е дало своето доверие на Рахим Юмерефенди от младежката организация на Движението Павлин Найденов пък ще води листата на „Алианс за права и свободи”.

Кои са номерата на партиите и коалициите в бюлетината

25-и МИР в София

Лидерската битка традиционно е в 25-ти МИР. Там са Бойко Борисов за ГЕРБ-СДС, Николай Денков за „Продължаваме Промяната-Демократична България” и Костатин Костадинов за „Възраждане”. Левицата избира да заложи не на ново лице, както в предишните два района, а на изпълняващия  функциите председател на БСП Атанас Зафиров.  И лидерът на ИТН - Слави Трифонов ще се бори за подкрепата на избирателите в този район. Листата на коалицията, в която участва и Делян Пеевски, в 25-ти МИР води Искра Михайлова. Привържениците на Ахмед Доган могат да упражнят своя глас за бившия заместник вътрешен министър Явор Хайтов.

Благоевград

Регионът изпраща 11 депутати. ГЕРБ-СДС ще води Росен Желязков. ПП-ДБ залага на бившия регионален министър Андрей Цеков. Депутатът Цвета Рангелова води листата на „Възраждане”. Там „БСП – Обединена левица” извежда на първо място Кирил Добрев. Той беше изключен от БСП, а после съдът обяви, че това е било незаконно и възстанови членството му.  ИТН залага на Павела Митова, която беше депутат и в 50-ото НС. В Благоевград Делян Пеевски води листата на „Движение за права и свободи - Ново начало”. Срещу него се изправя досегашният депутат Ахмед Вранчев, който вече е независим ,след като групата на ДПС в парламента се разцепи.

Бургас

Морският град изпраща 14 депутати. Там от ГЕРБ-СДС прилагат нова стратегия – издигат за водач на листа кмета Димитър Николов. При това с предварителната заявка, че той няма да става депутат или министър. Традиционно Николов печели кметските избори в града още на 1-ви тур. Сега явно ще се разчита на него да печели гласове не за местния, а за националния парламент. Срещу него ПП-ДБ изправя Явор Божанков. „Възраждане” залага на Цончо Ганев. БСП изпраща депутата Петър Кънев. ИТН ще бори конкуренцията с Тошко Йорданов начело. „Движение за права и свободи – Ново начало” слага за лидер в Бургаския избирателен район дългогодишния кмет на Руен Исмаил Осман. Срещу него ще се изправи Джевдет Чакъров от „Алианс за права и свободи”.

Варна

Морската столица изпраща в София 16 избраници. Там листата на ГЕРБ-СДС ще оглави Даниел Митов. Той се изправя срещу друг Даниел – Даниел Лорер от ПП-ДБ. Традиционно лидерът на „Възраждане”, който е родом от Варна, води листа и там. БСП залага на Борислав Гуцанов. ИТН изправя Тошко Йорданов на първо място в листата си. Коалицията около Делян Пеевски изпраща залага листата във Варна да води Йордан Цонев. Срещу него за гласовете на ДПС ще се бори Хюсни Адем от „Алианс за права и свободи”, който в момента е независим депутат.

Пловдив

Сблъсъкът в града под тепетата ще се води между лидера на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и съпредседателя на ПП Асен Василев. Гласове за „Възраждане” ще събира депутатът Ангел Георгиев. Начело на листата на БСП също застава настоящ депутат – Иван Петков. ИТН залага на Станислав Балабанов. Хората около Пеевски изпращат като водач на листа Станислав Анастасов. Тези около Доган залагат на бившия министър на отбраната Николай Цонев, който е от "Сбор" – другият коалиционен партньор.

Стара Загора

В Стара Загора ГЕРБ прилага същата схема като в Бургас – листата води кметът Живко Тодоров. ПП-ДБ ще бъде предвождана от Радослав Рибарски. „Възраждане” е заложила на Искра Михайлова. Депутатът Халил Летифов ще събира гласове за „Движение за права и свободи – Ново начало”. Народният представител Севим Али пък ще се бори за гласовете на избирателите от редиците на „Алианс за права и свободи”.

Хасково

Хасково и Кърджали са районите, където обичайно ДПС събираше най-сериозен вот. Хасково изпраща толкова само 8 депутати. В областния град сили ще мерят Делян Пеевски от „Движение за права и свободи – Ново начало” и депутатът Мюмюн Мюмюн за „Алианс за права и свободи”. Традиционно листите на ГЕРБ води Делян Добрев, а на ПП-ДБ - Асен Василев. Първи в листата на „Възраждане” е депутатът Георги Георгиев. Там БСП поставя на първо място заместник-председателя на АБВ Владимир Маринов. Водач за ИТН е Силви Кирилов.

Кърджали

В южния град, известен като бастион на ДПС, един срещу друг се изправят почетният председател Ахмед Доган и кметът на града Ерол Мюмюн. Доган се връща в реалната политика след дългогодишно отсъствие. Мюмюн пое кметската позиция миналата година след дългогодишното управление на Хасан Азис. Цвета Караянчева води групата на ГЕРБ-СДС, а ПП-ДБ посочва за водач бизнесмена Сабахатин Гьокче. „Възраждане” залага на Георги Георгиев. Обединената левица ще бъде водена от дългогодишния общински съветник Георги Кючуков, а ИТН - от учителката Юлия Чортленева.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase