Мъжът не пие, яде всичко и обича да слуша спортни предавания по телевизията

В Япония броят на столетниците достигна близо 100 000 души. Като близо почти 90% от тях са жени. Но как преминава ежедневието на най-стария мъж в Страната на изгряващото слънце и какви съвети отправя той към младите хора?

110-годишният Киотака Мидзуно е най-възрастният мъж в Япония. През септември месец той получи грамота от кмета на град Ивата, префектура Шидзуока, където живее. Мидзуно признава, че никога не си е представял да доживее над 1 век.

Близо 100 000 японци са столетници

„Разбрах, че съм най-старият мъж в Япония и се постарах да запомня този факт. Нямам представа каква е тайната на дълголетието. Постоянно се чувствам разтревожен и изхабен, щом се отпусна. Може би изолираният от обществото начин на живот ми помага да доживея до тази възраст”, разказва 110-годишният японец.

Мидзуно се събужда всяка сутрин в 6:30 ч. и се храни три пъти дневно, без да е придирчив към храната. А един ден, когато е на 95 години, решава, че ще се откаже от алкохола по собствено желание. „Консумирам сезонни храни. Нямам любима храна, ям всичко. Не пия алкохол”, казва той.

Най-възрастната японка почина на 116 години (СНИМКИ)

Роден през 1914 г., като млад Мидузно е служил като гвардеец на императора на Страната на изгряващото слънце, а по-късно участва и във Втората световна война. „Няма нещо конкретно, за което да кажа, че е най-доброто, което ми се е случило през тези 110 години. Може би това, че след като участвах във войната, се върнах жив при семейството си”, убеден е Мидзуно.

След войната в продължение на близо 50 години, Мидзуно изкарва прехраната си като земеделец, който отглежда кромид лук, пъпеши и скариди.

110-годшиният мъж споделя, че се радва, че има възможност да живее у дома, заедно със семейството си, а не в дом за възрастни хора. Понастоящем той е напълно сляп, а слухът му е силно увреден.

„Не чувствам стрес. В общи линии мога да се справям сам, почти без чужда помощ, въпреки че трябва да се придържам към стените, когато се движа”, казва още Мидзуно.

Синът му споделя, че цялото семейство внимава да няма стрес около столетника.

Хобито на Мидзуно е да слуша на живо спортни предавания по телевизията със слушалки. Щом чуе за България, той веднага се сеща за българския сумист Калоян Махлянов – Котоошу.

„О, знам за сумото! Българският сумист Котоошу е много известен в Япония! Той наскоро отвори собствена школа, в която обучава деца”, добавя мъжът.

Столетникът има 4 деца и 10 внуци, правнуци и праправнуци. Според Мидзуно формулата за дълголетие е една: „Съветвам младите да бъдат силни, да не се ядосват и тревожат прекалено много”, посочва той.

Повече по темата гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase