Тя е захранвала Обединеното кралство с електричество в продължение на 57 години

Единствената останала въглищна електроцентрала във Великобритания - Ратклиф-он-Соар, ще генерира електричество за последен път днес, след като захранваше Обединеното кралство с електричество в продължение на 57 години.

Коя е най-голямата централа на лигнитни въглища в Европа

Електроцентралата ще приключи живота си в съответствие с водещата политика на правителството за постепенно спиране на въглищната енергия, обявена за първи път преди почти десетилетие.

Затварянето бележи края на 142-годишната история на Великобритания за използване на въглищна енергия, която започва, когато първата в света въглищна електроцентрала - Holborn Viaduct, започва да произвежда ток през 1882 г.

Затварянето беше приветствано от зелените активисти като голямо постижение за правителството в намаляването на въглеродните емисии, осигуряването на международно лидерство в областта на опазването на климата и на "справедлив преход" за персонала във въгледобивната индустрия на Великобритания.

Майкъл Шанкс, министър на енергетиката, заяви: "Днешното затваряне на Ратклиф бележи края на една ера и работниците във въглищните централи с право могат да се гордеят с работата си, която захранва с енергия страната ни повече от 140 години. Дължим благодарност на поколения от тях".

Обединеното кралство стана първата страна, която определи крайна дата за въглищната енергия от 2025 г., след като въведе все по-строги екологични разпоредби за намаляване на работното време на своите въглищни централи.

Останалите 170 служители на Ратклиф ще бъдат поканени в столовата в понеделник, където на живо от контролната зала ще се излъчва изключването на генераторите.

Питър О'Грейди, мениджър на завода в Ратклиф, каза: "Цялата година беше поредица от трогателни моменти. Сигурен съм, че ще има сълзи, когато всичко спре и хората си тръгнат".

Въглищната енергия съставляваше 80% от електроенергията на Обединеното кралство в началото на 80-те години на миналия век и 40% през 2012 г., преди да изчезне през последното десетилетие поради скъпите въглеродни емисии и умножаването на по-евтините възобновяеми енергийни източници. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова
Източник: БГНЕС