Москва съобщи, че ще счита всяко нападение срещу руската територия, подкрепено от ядрена сила, за съвместна атака

Безразсъдната ядрена реторика на руския президент Владимир Путин не бива да възпира членовете на НАТО да предоставят повече военна помощ на Украйна, заяви в интервю за "Ройтерс" оттеглящият се от поста си генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той реагира на изявлението на Путин от миналата седмица, че Русия може да използва ядрени оръжия, ако бъде нападната с конвенционални ракети, и че Москва ще счита всяко нападение срещу руската територия, подкрепено от ядрена сила, за съвместна атака.

Путин отново заплаши Запада с ядрени оръжия

Предупреждението на Путин дойде в момент, когато Съединените щати и техните съюзници обмисляха дали да позволят на Украйна да изстрелва конвенционални западни ракети дълбоко в руската територия. Киев продължава да иска разрешение от Запада, за да поразява цели, които са част от военните усилия на Русия, отбелязва Ройтерс.

"Това, което видяхме, е модел на безразсъдна руска ядрена реторика и послания, и това се вписва в този модел", заяви Столтенберг, който утре предава ръководството на НАТО на бившия нидерландски министър-председател Марк Рюте след десетилетие начело на алианса.

Песков: Действията на Запада тласкат Русия да си промени ядрената доктрина

"Всеки път, когато сме увеличавали подкрепата си с нови видове оръжия - бойни танкове, оръжия с голям обсег на действие или F-16 - руснаците са се опитвали да ни попречат, но не успяха", заяви Столтенберг.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова
Източник: Симеон Томов, БТА