Това ще стане ясно най-рано в средата на ноември

Най-рано в средата на ноември ще стане ясно дали Никола Николов, по прякор Паскал, ще бъде екстрадиран от Белград в България. Местните магистрати ще вземат решението си въз основа на документите, изпратени от нашите власти. От вчера прокуратурата е започнала да подготвя необходимите материали.

Веднага след задържането му в петък пред болница в Белград, Николов е бил закаран в екстрадиционния арест. Там той ще изчака решението на съда, обясни пред NOVA адвокат Миодраг Джорджевич от Неготин.

Екстрадират от Сърбия Никола Николов - Паскал

„България трябва да представи доказателства, че той е извършил тежко криминално деяние и въз основа на това да се реши дали той да бъде върнат, или не. И в единия, и в другия случай има възможност да се обжалва”, посочи Джорджевич. Дори втората инстанция да потвърди екстрадицията на Николов, крайното решение ще го вземе сръбският министър на правосъдието, допълни адвокатът.

Решението обаче може да е политическо, подчерта адвокатът от Неготин. Ако Никола Николов - Паскал бъде върнат у нас, той може да бъде съден само за престъплението, за което София го е изискала от Белград, напомнят юристи. „Ако вашият гражданин има достатъчно пари, той ще има и свобода. Не е добре, но сме на Балканите”, каза още Миодраг Джорджевич.

Арестът на Николов става след съвместна операция на българските и сръбските служби, обяви вътрешният министър Атанас Илков. На този етап няма данни той да се е срещал с банкера Цветан Василев, който от 10 години живее в Белград. „Не можем да правим асоциация между двете обстоятелства”, твърди ресорният служебен министър.

Софийската градска прокуратура вече е започнала да подготвя документите, с които иска екстрадицията на Николов. Предстои те да бъдат изпратени в Белград, за да бъдат представени на местния му адвокат.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase