В случай, че искането им не бъде изпълнено, ще започне подготовка на ефективни стачни действия

Транспортните работници в София излизат на протест в сряда заради неизпълнение на подписано споразумение от страна на кмета Васил Терзиев. Припомняме, че преди седмица Столичният общински съвет одобри 15 милиона лева за градския транспорт на София, с които да бъдат покрити задълженията на „Автотранспорт“ и „Електротранспорт“, но не одобри бонусна система за работещите в транспорта.

В 14 часа ще се проведе протест пред Столична община с две основни искания - увеличение на доходите чрез справедлива бонусна система от 1 октомври г. на работниците от „Столичен Автотранспорт“ ЕАД и „Столичен Електротранспорт“ ЕАД и приемане на програма за подобряване на условията на труд в двете дружества.

ФТС-КНСБ: Изискваме 15% увеличение на заплатите на служителите в градския транспорт

Според Федерацията на транспортните работници „Подкрепа“ (ФТР „Подкрепа“) и Съюзът на транспортните синдикати в България отказът от въвеждане на справедлива бонусна система за всички служители, показва безсилието на местната власт за вземане на важни решения свързани със столичния градски транспорт, в частност повишаване доходите на работещите в него и подобряване на условията на труд.

Синдикатите не приемат въвеждането на бонусната система да влезе в сила от 2025 г., с което да замести последващо увеличение на основните работни заплати.

В случай, че искането им не бъде изпълнено, ще започне подготовка на ефективни стачни действия в градския транспорт на София. 

Редактор: Камена Георгиева
Източник: БГНЕС