Повечето от животните имат драматична история

Една нетрадиционна благотворителна изложба започна в петък в Русе. Спасени кучета и котки търсят своя човек. Живко е най-малкият и последно спасен котарак. И той, както повечето животни в приюта, има драматична история. „Котенцето Живко, заедно с още две други, е било изоставено до бариерата пред клиниката късно вечерта. Те бяха толкова изплашени, че не успяхме да ги хванем. Докато успеем да хванем Живко, другите две вече бяха убити, защото в района има диви животни, а това на практика са домашни котенца, не могат да се грижат за себе си“, посочва Катерина Маркова, председател на Сдружението „Германо-българска помощ за животните“.

Близнаците панди в берлинския зоопарк отвориха очи за пръв път

Освен Живко, още 11 котки, представени в изложбата, очакват своя любящ стопанин. Наред с мъркащите косматковци, в градинката пред екомузея пък ще се разхождат 19 от кучетата, които живеят в приюта на Сдружението. Те също очакват своя нов уютен дом, но към бъдещите осиновители има изисквания. „Първо ще попълнят анкета за осиновяване. Тя е дълга и ние настояваме да бъде попълнена, защото искаме сериозни осиновители. След това ще ги запознаем с конкретното животно, което са си харесали, ще споделим какви ваксинационни програми е нужно за здравето на това животно. Чак след това ще имаме няколко срещи. На самата изложба животни няма да се дават“, допълва Маркова.

Всички питомци на Сдружението са здрави, обепаразитени и ваксинирани. Социални са и много игриви. Всяко от животните си има цена, която бъдещият стопанин трябва да може да плати. „Някое струва един милион целувки, ако нямате възможност да целунете вашият домашен любимец един милион пъти, то това не е вашият домашен любимец“, обяснява експертът.

„В неделя ще има образователна беседа за това как да се грижим за домашния си любимец, каква отговорност е домашният любимец, от какво има нужда“, допълва Маркова.