Банкерът с коментар относно липсата на консенсус за минималната работна заплата

Банкерът Левон Хампарцумян с коментар относно липсата на консенсус за минималната работна заплата. Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов заяви, че се предвижда от 1 януари следващата година тя да бъде 1077 лева. Така нетният доход ще нарасне и ще достигне 835,73 лв.

„Стратегическа грешка. Това означава, че всеки, дори този, който не е положил никакви усилия да се образова и да научи занаята, ще взима с 200-300 лева по-малко, отколкото човек, който 5 години е учил за лекар. Това е безумие. После ще се чудим защо младите лекари, медицински сестри и инженери си намират работа някъде другаде", каза Хампарцумян в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS.

„Има една по-важна цифра от минималната заплата. Колко са членовете на профсъюзите в България, от чие име преговарят те? Хубаво е да се знае каква част от хората, които работят, са членовете на профсъюза. НОИ трябва да каже дали да се вдига максималният праг за осигуряване", смята банкерът.

Социалният министър: 835 лева ще е нетната минимална заплата през 2025 г.

Според него „вдигането на данъците, без затварянето на дупките в кацата, от които изтичат нашите пари, няма да дадат нужния ефект". Той коментира и какво ще стане с цените на жилищата с новите правила на БНБ

„Съветвам хората, които купуват жилища да обръщат внимание на организацията - има ли достатъчно място, има ли паркинг. Всички тези неща са важни. София вече има големи части с нова урбанизация, която е драматична - тесни улици с нови сгради. Цените на тези имоти няма да държат дълго време. Когато се появят по-добре урбанизирани райони, хората с възможности ще се преместят там, а качеството на живот в тези модерни лошо урбанизирани гета, ще върви на зле", смята Хампарцумян.

Целия разговор гледайте във видеото.