Коментар по темата на Стойчо Стойчев, Асен Григоров, Цветанка Андреева и Димитър Аврамов

Споразумението за управление, предложено от ГЕРБ-СДС на ПП-ДБ, урегулира съществуващите отношения в коалицията. То не създава нови реалности. ДПС е необходим партньор както за ГЕРБ, така и за ПП-ДБ. Това коментира в предаването „Здравей, България”, политологът Стойчо Стойчев.

Юлий Павлов: Крайно време е да има споразумение за управление

„В настоящото споразумение е посочен механизмът, по който се гарантират интересите на страните - това е въпросното вето. Красотата на коалиционното споразумение е, че всеки един от участниците, независимо колко е малък, може да блокира вземането на решение. Не може да бъде наложено нещо, което е в разрез с интересите на който и да е от участниците в коалицията”, уточни той.

Според журналиста Асен Григоров от ГЕРБ са направили всичко възможно да проточат преговорите. По думите му в споразумението за съвместно управление отсъства текст за ярките политически фигури, тоест, че не могат да бъдат издигани и номинирани хора като ярки политически фигури.

Ще има ли ротация, или ще се стигне до нови избори

Политологът Цветанка Андреева уточни, че в споразумението, предложено от ГЕРБ, има равнопоставеност. Тя добави, че по отношение на службите се предлага дебатът да бъде изнесен в Съвета за сигурност в Министерския съвет.

Димитър Аврамов добави, че политиката не може да се базира само на концепция за евроатлантически мнозинства по обикновени въпроси. „Смисълът на парламентарния живот е да търсиш възможно най-големите мнозинства, политически, там, където те са необходими и където се решават национални въпроси”, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase