Щамът на бактерията ешерихия коли, причинил 17 смъртни случая в Германия и един в Швеция, е нов, силно заразен и токсичен. Той е носител на гени, които го правят устойчив на много видове антибиотици...

Щамът на бактерията \"ешерихия коли\", причинил 17 смъртни случая в Германия и един в Швеция, е нов, силно заразен и токсичен. Той е носител на гени, които го правят устойчив на много видове антибиотици. Това съобщиха от Световната здравна организация. Броят на заболелите в Европа нараства, а източникът на заразата все още не може да бъде установен.  


Учени са декодирали генома на новия силно заразен и токсичен щам на бактерията. Той бил мутирала форма на две различни бактерии \"ешерихия коли\" с агресивни гени. Това обяснявало масовото му разпространение в Европа и защо той е толкова опасен.


Лекарите са установили, че пациентите не реагират на някои от използваните антибиотици. Смъртоносната бактерия била носител на гени, които били устойчиви на тези лекарства.


Медиците са установили, че \"ешерихия коли\" може да се предава от човек на човек. Според тях обаче малка част от заразените са заболели при контакт с друг болен. Здравните власти в Германия предупредиха населението да не  консумира марули, домати и краставици.


За да бъде избегнато предаване на заразата чрез храна, от Световната здравна организация препоръчват да се спазват стриктни мерки за хигиена и приготвяне на хранителните продукти - ръцете да се мият старателно преди хранене или готвене.


Суровото и сготвеното месотрябва да се съхраняват отделно от други храни, плодовете и зеленчуците да се мият много добре, особено ако се консумират сурови. Експертите препоръчват по възможност суровите плодове и зеленчуци да се белят.