За пореден път в последните месеци улиците на Атина бяха окървавени и опожарени след сблъсъци...

За пореден път в последните месеци улиците на Атина бяха окървавени и опожарени след сблъсъци между антиправителствени демонстранти и полиция. Органите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат група от стотици разгневени протестиращи, докато хиляди други стачкуващи гърци участваха в протестно шествие в центъра на столицата.


Стотици младежи с качулки на главите се откъснаха от започналия мирно протест, в който участват около 20 000 души и започнаха да чупят прозорци пред Министерството на финансите, да хвърлят коктейли „Молотов\" и парчета мрамор срещу полицаите.


Десетки изплашени туристи потърсиха прикритие в близките кафенета и ресторанти, докато протестиращите младежи нападаха полицаите пред луксозните хотели на площад Синтагма. Някои младежи палеха кошчета за боклук и ги търкаляха по улиците.


В същото време протичаше мирен митинг, организиран в рамките на 48-часовата общонационална стачка преди гласуването в парламента на новия пакет от мерки за икономии.


Ако планът бъде приет, до 2015-а година трябва да бъдат спестени 28 милиарда евро чрез съкращаване на бюджетните разходи и увеличение на данъците. Само по този начин може да се подсигури продължаване на процеса по международно финансиране за Гърция от Европейския съюз и Международния валутен фонд на стойност 110 милиарда евро.