Магистратите обявиха, че законодателите са отишли твърде далеч...

Върховният съд на Съединените щати отмени решение на щата Калифорния, което забранява продажбата на видеоигри с насилие на непълнолетни.


Магистратите обявиха, че законодателите са отишли твърде далеч.


15-годишният Мат Майърс не се различава от всеки друг тийнейджър. Учи в 10-и клас и обича да играе видеоигри, включително и най-касовите. Тези, които само за първите 24 часа от пускането им в магазините са продадени повече от 5 милиона копия. А те са изпълнени с насилие, жестокост и масови убийства.


Тези игри са продукт на жестоката битка в индустрията - това е само част от мотивите на щата Калифорния да забрани продажбата им на лица под 18-годишна възраст.


Със 7 срещу 2 гласа Върховният съд постанови, че решението на щата Калифорния нарушава правото на свободна реч на индустрията и Конституцията на Съединените щати. В същото време фирмите са категорични, че те сами отдавна са поставили означения за това коя игра за каква възраст е подходяща. Въпреки това, родителите на Тим Майърс са подложени на постоянен натиск да купуват нови игри.


Губернаторите на различните щати в Америка следяха отблизо този случай, но и те остават разделени по въпроса. Съдът обаче изпрати ясно  послание - трудно е да бъдат приемани подобни закони, коментират юристи.