В записано телевизионно обръщение държавният глава разказа за новата битка в живота си.

Президентът на Венецуела Уго Чавес, който дълго време се лекува от възпаление в таза в Куба, призна, че е опериран и от злокачествен тумор. В предварително записано телевизионно обръщение държавният глава разказа за новата битка в живота си.

Чавес увери сънародниците си, че състоянието му е задоволително, че получава допълнително лечение за борба с откритите различни видове ракови клетки и върви по пътя към пълното възстановяване. Той сподели, че е допуснал фундаментална грешка, като не се е грижил по-добре за здравето си чрез редовни медицински прегледи.

Президентът разказа, че първата операция била за отстраняване на странно образувание в областта на таза, което изисквало спешна намеса  поради непосредствен риск от обща инфекция. След първата операция лекарите започнали да подозират други проблеми и поредица изследвания потвърдили наличието на тумор с ракови клетки, което наложило втора операция за пълното му отстраняване.

Не е ясно кога е записано обръщението и колко още Чавес ще остане в Куба, нито за какъв вид рак става дума. Продължителното му отсъствие породи съмнения, че е тежко болен или дори мъртъв, а семейството му и правителството положиха усилия да успокоят страната, като тази седмица разпространиха снимки и видеофилм, показващ го в компанията на Фидел Кастро.