Разпространители на заразата са овчарските кучета и тези, които се отглеждат във фермите...

Само седмица след като лекари от Пловдив предупредиха за бум на заразени от кучешка тения, ветеринарните специалисти с безпокойство сигнализират, че у нас заболяването добива заплашителни размери и може да прерасне в епидемия.

За това от Българския ветеринарен съюз настояват Министерството на земеделието и храните да въведе отново държавната програма за профилактика на животните, в която е включена и превенцията срещу кучешката тения.

Ветеринарите твърдят, че разпространители на заболяването са най-често овчарските кучета и тези, които се отглеждат в т.нар.\"заден двор\" по селата, тъй като стопаните им често ги хранели със заразените органи на заклани домашни животни.

Вяра Гришина е ветеринарен лекар от 12 години и често се е сблъсквала с кучешката тения. Казва, че най-опасно е, когато животните, заразени с кучешка тения, се колят за масова консумация, без да бъдат прегледани от специалист.

От Ветеринарния съюз предлагат кучетата, отглеждани във фермите да подлежат задължително на обезпаразитяване и да се въведе контрол върху безразборното колене на домашни животни.

Последните данни сочат, че България е на първо място в Европа по заболели от кучешка тения. Годишно у нас се заразяват 500 души.