Днес в белгийската столица ще бъде обсъждано и опростяване на част от дълга на Гърция..

Полското председателство на Европейския съюз потвърди, че планираната за днес ключова среща на финансовите министри от Общността в Брюксел се отлага.

 

Това означава, че обявяването на плана за излизане от кризата може да бъде отложено. Правителствените ръководители на 27-те членки на Общността обаче ще разговарят днес в белгийската столица.

 

Отлагането на срещата на финансовите министри ще отложи и приемането на споразумение увеличаване на средствата в Европейския фонд за финансова стабилност, коментират анализатори. Според източник от Брюксел обаче отлагането е процедурно, а не заради разногласия.

 

Провеждането на извънреден Европейски съвет означавало, че няма нужда от среща на финансовите министри. По непотвърдена информация днес в белгийската столица ще бъде обсъждано и опростяване на част от дълга на Гърция.

 

В работата на форума, който започва в 19.00 часа българско време, ще участва и българския премиер Бойко Борисов. Днес изтича срокът, даден от Евросъюза на италианското правителство, да приеме нов пакет от мерки за бюджетни съкращения и съживяване на икономиката.

 

Премиерът Силвио Берлускони е успял да договори с коалиционните си партньори реформа в пенсионната система, въпреки разногласията около увеличаването на пенсионната възраст.