Бившият премиер Камал Ганзури ще състави новото правителство...

Управляващите военни в Египет обявиха, че бившият премиер Камал Ганзури ще състави новото правителство.

 

Предишният кабинет подаде оставка преди няколко дни, заради протести и сблъсъци в столицата Кайро и други градове. Въпреки смяната на правителството, парламентарните избори ще се проведат в края на седмицата, както е предвидено.

 

Новоназначеният премиер Ганзури вече е заемал този пост между 1996-та и 1999-та година, по времето на сваления президент Хосни Мубарак. По време на мандата си, той беше известен като \"министърът на бедните\", защото е представител на не толкова заможното съсловие, което го прави популярен сред хората.

 

Посоченият за министър-председател се е съгласил да ръководи правителство на националното единство, съобщават египетските медии. Той се е разграничил от режима на Мубарак и се смята, че е един от възможните кандидати за президент на изборите следващата година.

 

Обстановката на площад Тахрир в Кайро в момента е спокойна, но активисти призоваха за нови протести по-късно днес. Огромен брой демонстранти прекараха нощта на открито, за да се включат в демонстрацията след петъчната молитва.

 

Хората се опасяват, че военният съвет, който управлява страната след свалянето на режима на Хосни Мубарак се опитва да вземе все повече власт.