Часовникът на Апокалипсиса се е преместил с минута напред...

Двойната заплаха от разпространението на ядрено оръжие и от климатичните промени доведе до преместване напред с една минута на стрелката на Часовника на Апокалипсиса. Така уредът вече показва пет минути преди полунощ.

 

Създаденият през 1947-ма година Часовник на Апокалипсиса, наричан и Часовник на Страшния съд символизира неизбежността на ядрения катаклизъм.

 

След 20-то си сверяване стрелките на страховития часовник бяха върнати на положението им от 2007-ма година. Учени от Асоциацията на ядрените физици подчертаха, че освен опасностите от разпространение на ядреното оръжие и от климатичните промени, техните действия са израз и на необходимостта да се намерят трайни и сигурни енергийни източници за планетата ни.

 

От асоциацията, в която влизат 18 лауреати на Нобелови награди, припомнят, че по света има общо 19 500 ядрени оръжия. Като друг пример за несигурност в ядрената сфера беше посочена и скорошната авария в АЕЦ \"Фукушима\".

 

Само преди две години стрелката на часовника на Апокалипсиса беше върната с една минута. Тогава изглеждаше, че лидерите по света могат да реагират на заплахите, тегнещи над планетата ни, но тази тенденция не се запази и дори се преобърна, казват учените. При създаването си часовникът показва 23 часа и 53 минути.

 

Най-близко до полунощ или две минути преди апокалипсиса е през 1953-та година, след като в рамките на девет месеца Съединените щати и Русия тестват водородна бомба.

 

Преди 20 години стрелките бяха най-далеко от полунощ – на 17 минути, заради оптимизма, породен от края на Студената война.