Осъдените са швейцарски милиардер и 90-годишен белгийски барон...

В Италия швейцарски милиардер и 90-годишен белгийски барон получиха по 16 години затвор за смъртта на повече от 2200 души, починали от отравяне с азбест. Присъдата срещу двамата собственици на фирма за добив на опасния материал беше прочетена в тяхно отсъствие. 

 

В мотивите си съдът обясни, че двамата подсъдими не са спазили стандартите за безопасност. Така те са предизвикали екологична катастрофа и са причинили смъртта на повече от 2200 души. Те били изложени на влиянието на азбеста и са се разболели от рак на белия дроб.

 

Прокуратурата твърди, че заводът - собственост на обвиняемите - е изпускал фини азбестови влакна, които са се разпространили в атмосферата над северна Италия и са били вдишвани от хората.

 

Двамата подсъдими ще трябва да платят и по 30 хиляди евро на роднините на починалите и по 35 хиляди на всеки заболял. Делото започна след разследване, продължило цели пет години.

 

Повече от 1500 роднини на жертвите наблюдаваха последния ден на процеса на огромни телевизионни екрани, монтирани в центъра на Торино. Фабриката фалира през 1986-та  - шест години преди азбестът да бъде забранен в Италия.