Премиерът обеща запазване на стабилността на юана...

С отрезвяваща прогноза за икономическия растеж премиерът Вен Цзябао откри редовната годишна сесия на китайския парламент. Вен изрази очакване брутният вътрешен продукт да нарасне тази година само със 7.5 процента, вместо очакваните 8.5. Премиерът потвърди и значителното увеличаване на военния бюджет на страната.
  
Премиерът обеща запазване на стабилността на юана, но с по-голяма гъвкавост на курса на националната валута в двете посоки с цел защита на страната от финансови рискове. Правителството е поставило за цели през тази година инфлация от около 4 процента и бюджетен дефицит от 1.5 процента от БВП. Вен призова за увеличаване на вътрешното потребление като ново средство за поддържане на икономическия растеж в момент, когато той се забавя и покупателната способност на чуждестранните пазари остава ниска.

Китай ще увеличи капацитета на своята армия да печели локални войни, обеща още премиерът. Той отбеляза, че ще бъде наблегнато на информационните технологии, като същевременно увери, че страната е ангажирана с мирното развитие и по никакъв начин няма да представлява заплаха за други държави.

Китайското правителство предвижда бюджетът на националните въоръжени сили, които са с най-голяма численост в света, да бъде увеличен тази година с 11,2 процента до 110 милиарда долара.