До последния момент съществуваше вероятност Мартин Обри да бъде част от правителството...

 

Новото френско правителство проведе първото си заседание. Пресата видя знак в отсъствието от новия кабинет на лидера на социалистическата партия Мартин Обри. Според социалистите обаче това не е повод за притеснение.  

 

Наблюдателите отбелязват, че най-интересното отсъствие в кабинета на премиера Жан-Марк Еро е това на Мартин Обри. Тя беше една от кандидатките за министър-председател, но президента Франсоа Оланд се спря на Еро. 

 

До последния момент съществуваше вероятност Мартин Обри да бъде част от правителството, но в последния момент тя е отказала предложение да поеме министерски пост. 

 

Обри заяви, че отсъствието й от кабинета не е знак за разногласия и ако изборите за президент предстояха, тя пак би работила с пълни сили за избирането на Франсоа Оланд. Повечето репортажи от Париж акцентират върху това, че за първи път броят на  жените и мъжете в правителството е равен. 

 

Все пак малко от 17-те дами в кабинета получават ключови министерства. По-важните постове отделени за тях са министерствата на правосъдието, културата, екологията и спорта.