Руският президент не коментира нищо по темата за Сирия...

 

Ръководителите на Европейския съюз се срещнаха с президента на Русия Владимир Путин. Очакваше се БРЮКСЕл да го  притисне с искане и Москва да отстъпи от твърдата си позиция за Сирия. След срещата Путин отказа да говори по темата.,

 

Изпълнилите залата на двореца в Санкт Петербург журналисти останаха разочаровани от това, че Владимир Путин не спомена най-коментираният въпрос - Сирия. По темата говори президентът на Съвета на Европа Херман ван Ромпой.

 

 

„Положението в Сирия е ужасяващо. Сирийският режим трябва незабавно да прекрати всички форми на насилие и да съдейства на международните институции. Европейският съюз и Русия може и да имат някои различия в оценката на събитията, но сме съгласни за това, че планът на Кофи Анан е най-добрият вариант за прекъсване на порочния кръг от насилие в Сирия. Трябва да обединим усилията си с Русия, за да намерим мерки, които удовлетворяват всички" , категоричен беше Ромпой.

 

Междувременно в Сирия ситуацията остава напрегната. Сирийските опозиционни сили преминаха в офанзива, след като поставеният от тях краен срок за спиране на огъня и изтеглянето на правителствените войски изтече без това да се случи. Според информация на опозицията през уикенда са били убити поне 80 войници от силите на Башар Асад.

 

Тези сблъсъци и неотстъпчивият тон на Башар Асад в обръщението му в неделя кара международните наблюдатели да бъдат песимисти за прекратяване на огъня.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.