Това сочи доклад на хуманитарната организация "ДАРА"

Над сто милиона души може да умрат до 2030-та година, а глобалният икономически прираст да спадне с 3,2 на сто от брутния вътрешен продукт. Това ще стане ако светът не предприеме нищо срещу  климатичните промени. Такива са данните в доклад на хуманитарната организация "ДАРА", поръчан от 20 правителства.


С повишаването на средните глобални температури в резултат на въглеродните емисии, ефектите, проявяващи се на Земята като топенето на полярните ледове, екстремните метеорологични явления, сушата и повишаващото се равнище на океаните и моретата ще застрашат хората и препитанието им.


Според доклада пет милиона души умират всяка година от замърсяване на въздуха, от глад и болести в резултат на климатичните промени, предизвикани от икономиките с големи въглеродни емисии.


Смъртните случаи ще нараснат до 6 милиона годишно след две десетилетия, ако продължи сегашното потребление на изкопаеми горива.


Към момента климатичните промени забавят с 1,6% глобалното икономическо производство и ще доведат до двойно увеличаване на цените през следващите 20 години, се посочва още в доклада.