Около 25% от младите хора ще гласуват за настоящия президент

Два дни преди президентските избори в САЩ кандидатите на демократите и републиканците Барак Обама и Мит Ромни имат изравнена подкрепа от гласоподавателите – по 48%. Това сочи най-актуалното проучване за нагласите на американците, проведено от Ей Би Си Нюз и „Вашингтон пост”.

 
Настоящият държавен глава се радва на подкрепата на повече жени, докато за Ромни биха гласували със 7 на сто повече представители на силния пол.
 
Около 59% от афроамериканците заявяват, че ще гласуват за демократа.
 
Над 25 на сто от младите хора в страната на неограничените възможности също застават зад Обама, а 12% от по-възрастните ще дадат гласа си за Ромни, показват още резултатите от допитването.
 
Медиите в САЩ се въздържат от прогнози за това кой ще надделее във вота. Могат да се намерят много материали, коментиращи необичайни варианти - като този Обама и Ромни да завършат наравно и за пръв път в историята на САЩ Конгресът да избере следващия президент.
 
Някои предупреждават, че е възможно да се стигне до изчакване преброяването на пратените по пощата гласове, което може да се проточи до 10 дни след изборите.
 
Междувременно се чуват все повече предупреждения, че пораженията от урагана Санди могат да се отразят на вота. На много места по Източното крайбрежие електричеството няма да бъде възстановено до вторник. Броят на избирателните пунктове ще бъде намален, което може да доведе до по-ниска избирателна активност.
 
Има и притеснения, че много от жителите на най-силно засегнатите няма изобщо да стигнат до секциите поради блокирани пътища, липса на превоз или по-належащи грижи, свързани с прехраната и очакваното застудяване.