Първият чернокож президент на САЩ влезе в битката за втори мандат

44-ят американски президент Барак Обама е роден на 4 август 1961 г. в столицата на щата Хаваи Хонолулу, в семейството на кениеца Барак Хусейн Обама и американката Стенли Ан Дънам. Двамата се разделят, когато синът им е едва 2-годишен. След това бащата заминава за Харвард, а по-късно се връща в родината си.

 

Ан Дънам се омъжва повторно за индонезиец. През 1967 г. Обама заминава с нея в Индонезия, а през 1980 г. се връща на Хаваите, където завършва частно училище. През тези години той се увлича от баскетбол, даже печели местния шампионат.

 
След като завършва училище Барак Обама е приет в Западния колеж на Лос Анджелис, откъдето се прехвърля в Колумбийския университет. Дипломира се през 1983 г. със степен бакалавър по политология и международни отношения.
 
След завършването на колежа Обама работи като консултант в "Бизнес Интернешънъл Корпорейшън", а след това - в "Ню Йорк Пъблик Интерест Ризърч Груп", където се занимава с екологични въпроси.
 
През 1985 г. се премества в Чикаго, където работи в една от многото църковни организации, занимаващи се с благотворителност.
Три години по-късно бъдещият държавен глава е приет в Юридическото училище на Харвардския университет. След дипломирането си той се завръща в Чикаго и в продължение на девет години работи в адвокатска кантора, специализирана в защита на гражданските свободи. Успоредно с това преподава конституционно право в Юридическия факултет на Чикагския университет.
 
През 1992 г. Обама се жени за Мишел Робинсън, от която има две дъщери - Малия и Саша.
 
Четири години след сватбата, той е избран за член на Сената на щата Илинойс, където представлява Демократическата партия в периода 1997-2004 г.
 
През 2000 г. Обама прави се бори за място в Камарата на представителите в Конгреса, но търпи поражение от действащия конгресмен Боби Ръш.
 
В щатския Сенат Обама си сътрудничи както с демократите, така и с републиканците. Представителите на двете партии заедно работят по изготвянето на държавните програми за осигуряване на бедните семейства чрез съкращаване на данъците. Обама се проявява като активен привърженик на развитието на предучилищното образование. 
 
През 2002 г. той осъжда плановете на администрацията на Джордж Буш за нахлуване на американските части в Ирак. През 2004 г. Обама се кандидатира за освободилото се място в Сената от щата Илинойс и печели убедително със 70% от вота на избирателите. Така той става петият в историята на САЩ сенатор афроамериканец.
 
На 10 януари 2007 г. Обама официално обявява кандидатурата си за президент. На 7 юни 2008 г. той стана единствен кандидат на демократите, след като Хилари Клинтън официално обяви, че се оттегля от предизборната надпревара и подкрепя кандидатурата на Обама.
 
По време на кампанията си той събра в касата си 639 млн. долара, което беше абсолютен рекорд в историята на американските избори. От тях Обама похарчи 573 млн. 
 
Обама спечели изборите на 4 ноември 2008 г., като надделя над своя съперник - републиканеца сенатор от Аризона Джон Маккейн и стана първият афроамериканец президент на най-силната държава в света.
 
Новоизбраният държавен глава получи тежко наследство от предшественика си Джордж Буш-младши. Страната водеше две тежки, непопулярни и скъпоструващи войни в Афганистан и Ирак. Доверието в Америка беше подкопано, а в страната бушуваше най-тежката икономическа криза от времето на Великата депресия.
 
Още в края на първата година от своя мандат стопанинът на Белия дом получи Нобелова награда за мир, което беше не само голямо признание, но израз на големите очаквания за промяна, които светът свързваше с неговото име.
 
Той изтегли американските войски от Ирак. Направи сериозен опит да подобри отношенията си с арабските страни, особено след прочутата си реч в Кайро през 2009 г. Възприе нова стратегия за Афганистан, засили американското военно присъствие там и едновременно с това постави като краен срок за изтегляне 2014 г. Голяма победа беше ликвидирането на терорист номер 1 Осама бин Ладен в Пакистан в началото на май 2011 г.
 
Обама разведри отношенията на САЩ с Русия. През май 2010 г. в Прага той сключи Договор за стратегическите нападателни оръжия, с което приключи успешно процеса на "презареждане" на руско-американските отношения.
 
Настоящият стопанин на Белия дом има голяма заслуга и за преодоляване на икономическата криза. По време на неговия мандат беше приет пакет с икономически стимули на стойност 700 млрд. долара. Беше оказана финансова помощ на изпитващите сериозни затруднения автомобилни и банкови гиганти. 
 
Венецът на вътрешната и икономическа политика на Обама е приемането на здравната реформа.
 
Въпреки постигнатите успехи по време на мандата му, САЩ продължават да страдат от висок бюджетен дефицит, който надхвърля 1 трилион долара, и сравнително висока безработица