Позициите на двамата претенденти са напълно противоположни по отношение на редица първостепенни теми

Изборът между Обама и Ромни може да се определи и като избор на два различни подхода на управление по отношение на редица първостепенни теми, както за американците, така и за света.

Къде и какви са разликите в платформите на двамата кандидати?
 
Икономиката, естествено заема централно място в изборната битка.

Барак Обама изтъква, че при неговото управление страната е излязла от дълбоката криза, благодарение на спасителния план за 768 милиарда долара. Обама увеличи драстично инвестициите в образование и възобновяемите енергийни източници, проведе генерална здравна реформа.

Мит Ромни, както може да се предполага, отхвърля почти всички инициативи на Обама, като същевременно предлага рязко съкращаване на държавните разходи, без да влиза в подробности.

По отношение на данъците Обама намали налозите за повечето американци и настоява най-богатите да плащат повече. Опонентът му предлага програма за данъчни съкращения, но според анализатори от нея най-големи облаги ще извлекат заможните американци.

Настоящият държавен глава може да се похвали, че под негово командване беше убит терорист номер едно в света Осама бин Ладен. С военна сила беше свален от власт Муамар Кадафи, а американските войски бяха изтеглени от Ирак. Обама предприе и значително ограничаване на ресурсите за Пентагона – нещо, което републиканецът Ромни категорично не приема и изрази готовност за мащабни вложения във военния бюджет.

В тази връзка наблюдатели посочват именно мормонът като готов за незабавни удари срещу Иран заради ядрената програма на Техеран за разлика от по-дипломатичния Обама.

Позициите на двамата претенденти са напълно противоположни, що се отнася до абортите и еднополовите бракове – Обама е за, Ромни – против.

Друг важен въпрос – енергетиката също ни дава два различни възгледа – демократът иска инвестиции в зелената енергия, докато републиканецът залага на традициите – петрол и ядрена енергетика.